INSTRUMENTE ȘI APARATE PENTRU TESTAREA VEDERII
Adesea, veţi întreba prietenii dacă ştiu care cabinet are aparatura cea mai bună, sperînd că acolo veţi primi rezultatul cel mai bun. Problema nu este atît de simplă pe cît este întrebarea deoarece cauzele problemelor vizuale pot fi diferite chiar dacă unele manifestări sunt identice.
Orice testare necesită un minim de dotare cu instrumente şi aparate. Unele testări sunt efectuate numai în cabinete care au în dotare instrumentele necesare.
Cît de importante sunt aparatele moderne? Dacă luăm în considerare faptul că un profesor de optometrie i-a spus unui coleg că are astigmatism după ce l-a rugat să privească un creion cu fiecare ochi în parte am putea concluziona că aparatele nu sunt neapărat necesare. Este adevărat că cei care au pus bazele optometriei nu aveau aparate dar, pornind de la observaţii simple, le-au inventat şi perfecţionat tocmai pentru a obţine rezultate mai bune în timp mai scurt. Astfel, putem afirma că avantajele aparaturii moderne sunt: scurtarea timpului necesar desfăşurării testării şi compensarea parţială a lipsei de pregătire şi experienţă a celui care efectuează testarea.
Sunt persoane care afirmă că au fost testate cu un aparat care le-a furnizat exact valorile puterilor lentilelor pe care trebuiau să le poarte. Trebuie să menţionăm că un astfel de aparat nu există, iar dacă valorile furnizate de aparate coincid uneori cu valorile prescrise de specialist este o întîmplare care continuă să rămînă un deziderat. Cel mai adesea valorile sunt apropiate.
NU EXISTĂ aparat sau specialist care să vă indice exact puterile lentilelor pe care trebuie să le purtaţi. Chiar dacă aparatul, prin intermediul unui program de comunicare cu pacientul, sau specialistul constată că vedeţi perfect cu anumite valori ale puterilor lentilelor, nici unul nici celălalt nu pot şti dacă vă simţiţi bine cu valorile respective. Dumneavoastră sunteţi cei care daţi verdictul (este bine sau nu este bine) deoarece o vedere bună, pentru persoana testată, presupune îndeplinirea a două condiţii: claritate (acuitate vizuală) şi confort vizual.
Totuşi, anumite măsurători şi recomandări depind în mod direct de precizia instrumentelor şi aparatelor precum şi de experienţa specialistului.
Prin urmare, în cabinete veţi întîlni instrumente şi aparate simple sau complexe, manuale sau complet automatizate. Cel mai adesea veţi auzi expresiile de refracţie obiectivă şi refracţie subiectivă.
Aşa cum au fost definite:
Refracţia obiectivă este procesul de măsurare realizat cu ajutorul aparatelor şi are ca rezultat măsurarea puterii (refractive) a ochiului. Valorile furnizate nu sunt obligatoriu cele care vă oferă maximum de acuitate vizuală şi confort vizual.
Refracţia subiectivă este procesul de măsurare realizat cu ajutorul foropterului sau folosind rama de probă şi trusa de lentile. În fiecare caz veţi privi panoul cu optotipuri (litere, cifre, desene etc.) prin lentile avînd diferite valori ale puterii dioptrice pentru a identifica acele lentile care vă asigură maximum de acuitate vizuală şi confort vizual. Valorile puterilor lentilelor astfel identificate vor fi menţionate în prescripţia finală.
Atît utilizarea ramei de probă cu trusa de lentile cît şi utilizarea foropterului prezintă avantaje şi dezavantaje specifice de care specialistul ţine cont la efectuarea măsurătorilor.