ALEGEREA OCHELARILOR NECESARI

Întrucît alegerea optimă a ochelarilor presupune cunoaşterea detaliată a necesităţilor dar şi a limitărilor de ordin tehnic (tipuri de rame şi lentile) este necesar un schimb de informaţii între purtătorul de ochelari şi specialistul care face recomandările.

Pentru lentilele ochelarilor, principalii factori care se au în vedere la alegerea şi comandarea acestora sunt:

– valorile puterilor dioptrice prescrise;

– distanta interpupilară;

– necesităţile de utilizare ale ochelarilor (aproape, distanţă, aproape şi semi-distanţă, aproape şi distanţă, pentru orice distanţă sau pentru activităţi specifice);

– eventuale probleme de acomodare şi utilizare;

– dimensiunile ramei

– tipul ramei în care urmează a fi montate;

– greutatea ochelarilor;

– rezistenţa la utilizare.

Din momentul în care au fost identificate necesităţile vizuale ale purtătorului de ochelari alegerea lentilelor se poate face urmînd recomandările expuse în continuare.

Pentru ochelarii uzuali (monofocali) de lucru, de distanţă sau pentru o distanţă dată (monitor, TV) există posibilitatea de a alege între foarte multe tipuri de lentile.

Dacă activităţile nu necesită un efort vizual constant, timp îndelungat, este posibilă alegerea oricărui tip de lentile. Criterii suplimentare de alegere pot fi transparenţa (tratament antireflex), greutatea (sticlă sau plastic), rezistenţa la zgîriere adaptată personalităţii utilizatorului (atent – neatent, static – dinamic etc.), facilităţi de întreţinere (diferite tratamente), sensibilitatea la lumină (tratament fotocromic sau lentile de soare – colorate sau polarizante – “cu dioptrie”).

Proporţional cu creşterea necesităţilor vizuale (efort vizual timp îndelungat, şofat pe timp de noapte sau în condiţii speciale de iluminat) alegerea unor lentile superioare, avînd un design asferic şi tratament antireflex performant, poate contribui la păstrarea acuităţii vizuale şi întîrzierea apariţiei oboselii vizuale.

Valori (dioptrii) medii sau mari ale puterii optice a lentilelor sau o rama cu contur parţial sau fără contur poate face obligatorie alegerea lentilelor din materiale cu indici superiori de refracţie, cu design asferic şi cu tratament anti-reflex. Toate celelalte tratamente împotriva zgîrierii, de facilitare a întreţinerii şi utilizării, împotriva luminii pot fi disponibile pe oricare dintre lentilele enumerate.

În cazul în care se doreşte realizarea unor ochelari care să permită o vedere clară atît la distanţa de lucru (citit) cît şi la depărtare se poate alege între lentilele bifocale şi lentilele progresive.

Lentila bifocala animatie

Spre deosebire de lentilele bifocale, cele progresive asigură o vedere clară şi la distanţe intermediare (0,5 – 6,0 metri) datorită concepţiei şi realizării care permit o variaţie continuă a puterii lentilei între cele două zone corespunzătoare vederii la distanţă şi vederii la aproape.

În funcţie de valorile prescrise ale puterilor, de tipul ramei alese şi de necesităţile şi dorinţele putătorului, lentilele pot fi realizate din diferite materiale, avînd acoperiri de suprafaţă performante şi tratamente opţionale fotocromice sau de colorare. De asemenea pot fi comandate şi ca lentile de soare polarizante.

Lentila progresiva animatie

În unele cazuri veţi auzi cunoscuţi sau prieteni care şi-au comandat ochelari cu lentile progresive dar nu îi folosesc pentru că nu îi suportă (explicaţia fiind că “nu văd clar cu ei peste tot, ameţesc, îi dor ochii sau capul etc.”). Statisticile demonstrează că majoritatea cazurilor de neacomodare cu ochelarii cu lentile progresive se datorează prescrierii incorecte, montajului eronat, alegerii greşite a tipului de ramă, alegerii incorecte a tipului de lentile progresive necesare purtătorului, personalizarea lentilelor pe baza unor măsurători imprecise. Foarte rare sunt cazurile de purtători care nu se pot adapta pentru a utiliza astfel de lentile, cazuri în care producătorii oferă la schimb două perechi de lentile cu valorile necesare realizării a două perechi de ochelari.

Trebuie reţinut că producătorii de lentile progresive recomandă o perioadă de acomodare de pînă la o lună, perioadă în care este indicat să vizitaţi magazinul de optică medicală pentru a fi verificată prescripţia, montajul şi a se efectua eventuale ajustări ale ramei.

Oricum, este firesc să existe o perioadă iniţială de acomodare cu noile lentile progresive, chiar şi în cazul în care aţi mai purtat ochelari cu astfel de lentile.

Ochelarii cu lentile progresive sunt utili pentru a vedea clar la orice distanţă dar cu limitările specifice acestui tip de lentile – o vedere mai puţin clară prin zonele laterale ale lentilelor. Pentru activităţi specifice, cum ar fi lucrul la monitor, lucrul la birou cu sau fără interacţiunea cu alte persoane, şofatul, s-a constatat că lentilele progresive standard nu totdeauna sunt soluţia optimă.

În cazul celor care lucrează mult timp la calculator necesităţile de vedere clară şi cîmp vizual sunt limitate la monitor, tastatură şi documente de lucru.

Persoanele care lucrează cu documente sau cu monitorul dar interacţionează frecvent cu persoane din încăperea în care se află sau fac expuneri celor din jur, cu ajutorul unui laptop, au nevoie de o vedere clară şi cîmp vizual suficient la toate aceste distanţe de vizualizare (între 40cm şi 3-5metri).

Cei care au făcut o pasiune pentru şofat sau sunt profesionişti au nevoie de performanţe vizuale maxime la distanţă, o vedere clară şi de ansamblu a aparaturii de bord şi necesităţi minime la distanţa de citit.

Pentru fiecare dintre cele trei categorii enumerate lentilele progresive comandate sunt optimizate pentru a oferi maximum de acuitate vizuală şi confort în utilizare corespunzător necesităţilor specificate.

Pentru activităţi specifice o alternativă la lentilele progresive sunt lentilele degresive.

Oricare ar fi lentilele alese, acestea, în funcţie de puterea optică, de material şi dimensiuni, prezintă aberaţii optice. În scopul îmbunătăţirii performanţelor, în anumite situaţii, pot fi realizate şi chiar sunt indicate unele optimizări suplimentare. Astfel, pentru mărirea performanţelor optice, la fabricarea lentilelor se pot lua în calcul şi alte date decît puterea necesară, materialul şi tratamentele. Cunoaşterea de către producător a tipului şi parametrilor dimensionali ai ramei şi a grosimilor minime necesare a lentilelor la margine îi permite realizarea acestora astfel încît anumite aberaţii optice, pe care ochiul uman le poate sesiza, să fie reduse sau chiar eliminate.

Uzual, recomandările specialistului vizează soluţia cea mai bună pentru necesităţile dumneavoastră. Variantele inferioare sau superioare soluţiei propuse aduc un deficit, respectiv un plus de confort vizual sau influenţează uşurinţa în întreţinere a ochelarilor, dar şi diferenţe de cost.

Nu există un răspuns pentru întrebarea generală “Care sunt cei mai buni ochelari, … dar care este cea mai bună lentilă?” sau “Care este cel mai mic preţ?”.

Întrebarea corectă este “Ce fel de ochelari corespund cel mai bine necesităţilor mele vizuale?”. 

Dacă doriţi detalii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi