Lentile de contact sau ochelari?
Conform statisticilor, se constată că ochelarii sunt mijlocul de compensare optică cel mai utilizat dar sunt tot mai mulţi tineri, cu probleme de vedere, care aleg să poarte lentile de contact. Dacă sunt întrebaţi asupra motivului alegerii cei mai mulţi menţionează aspectul estetic, de fapt percepţia asupra propriei imagini, dar există şi o categorie de purtători a căror alegere este motivată de aspectele practice ale purtării lentilelor de contact.
Cu certitudine lentilele de contact ne permit să ne prezentăm în faţa celorlalţi aşa cum suntem, fără nicio modificare de ordin estetic şi fără nesiguranţa produsă de absenţa vederii clare. Numai datorită acestor avantaje nu vom insista în a promova sau critica lentilele de contact şi diferitele variante şi regimuri de purtare ale acestora.
Totuşi, trebuie ştiut că sunt mulţi factori care diferenţiază ochelarii de lentilele de contact şi este necesară o bună evaluare a acestora pentru a face o alegere corectă.
Prima condiţie ca o persoană cu probleme de vedere să poată purta lentile de contact este ca starea de sănătate a ochilor să fie foarte bună. Sunt rare afecţiunile ochiului în care lentilele de contact devin o necesitate.
În cazul ochelarilor corect prescrişi şi executaţi singura problemă care ar putea apare este în legătură cu sensibilitatea locală la contact şi alergiile la anumite materiale.
Datorită faptului că lentilele de contact sunt în contact cu ochii sunt eliminate aberaţiile optice produse de lentilele ochelarilor. Cel mai bine se observă acest efect la lentilele cu puteri dioptrice mari, ceea ce face ca lentilele de contact să fie preferate. De asemenea, după o schimbare semnificativă a valorilor puterilor dioptrice acomodarea cu ochelari este mai dificilă şi necesită o perioadă de timp mai mare.
Pentru persoanele care au (anizometropie mare) diferenţe mari de putere dioptrică între lentilele celor doi ochi senzaţiile experimentate atunci cînd privesc prin ochelari sunt foarte neplăcute, uneori fiindu-le imposibil să se adapteze. În aceste situaţii lentilele de contact sunt soluţia aleasă.
În unele cazuri acomodarea persoanei cu lentilele de contact este aproape imposibilă datorită sensibilităţii excesive la atingerea corneei sau a unei temeri foarte mari că şi-ar putea răni ochiul la aplicarea lentilei.
Lentilele de contact permit utilizarea fără limite a cîmpului vizual. În cazul ochelarilor rama şi lentilele cu puteri mari creează probleme sau chiar pot împiedica vederea periferică. Acest efect este supărător pentru cei care au nevoie de o vedere fără limitări artificiale (conducători auto). De asemenea, persoanele care desfăşoară activităţi dinamice (sportivi) pot fi stînjenite de prezenţa şi instabilitatea ochelarilor. În plus, pe lentilele de contact nu are loc formarea unor reflexii parazite semnificative, care să afecteze acuitatea vizuală, aşa cum se întîmplă la lentilele pentru ochelari unde sunt necesare tratamente suplimentare de suprafaţă (antireflex).
Pentru cei care lucrează timp îndelungat în faţa monitorului, în încăperi cu aparate de climatizare sau în spaţii în atmosfera cărora există praf, aerosoli sau noxe durata zilnică de purtare a lentilelor de contact poate fi limitată, în unele cazuri fiind chiar contraindicată utilizarea lor.
În cazul purtătorilor de ochelari care au puteri dioptrice mari şi care au nevoie de protecţie contra luminii puternice (fotofobie) sau vor să poarte ochelari de soare în acord cu tendinţele modei pot exista anumite limitări tehnice la execuţia ochelarilor de soare cu puterile dioptrice prescrise sau trebuie să suporte costuri foarte mari ale lentilelor. Astfel, se constată că purtarea lentilelor de contact poate fi uşor asociată cu orice tip de ochelari de soare.
De asemenea, pentru cei care consideră ochelarii ca fiind inestetici, apreciind că le afectează naturaleţea, lentilele de contact sunt soluţia ideală în special la slujbă şi în general în timpul activităţilor sociale, urmînd ca ochelarii să fie utilizaţi ca mijloc alternativ în situaţii cu expunere mai redusă (în compania celor apropiaţi, intimitatea căminului etc.).
Greutatea lentilelor de contact este nesemnificativă faţă de greutatea ochelarilor iar ploaia sau ninsoarea nu le afectează eficienţa în utilizare. De asemenea, lentilele de contact nu produc condens pe suprafaţă şi nici nu trebuie şterse de mai multe ori pe zi pentru a înlătura praful şi petele ca în cazul lentilelor de ochelari.
Totuşi, este necesară respectarea unor reguli de igienă mult mai restrictive decît în cazul ochelarilor. Mai mult, în eventualitatea apariţiei unei infecţii oculare (conjunctivită etc.) devine obligatorie întreruperea purtării lentilelor de contact şi aruncarea celor contaminate precum şi a recipientului de păstrare. Cel puţin pentru astfel de situaţii fiecare purtător de lentile de contact trebuie să aibă ochelari de rezervă pe care să îi utilizeze.
Deoarece s-a constatat că purtarea excesivă a lentilelor de contact, nerespectarea regulilor de igienă şi a regimului de purtare pot produce diferite afecţiuni ale ochilor sunt necesari ochelarii spre a fi purtaţi alternativ cu lentilele de contact.
Extrem de rar se constată că lentilele de contact sau ochelarii sunt soluţii unice pentru o persoană cu probleme de vedere. Ambele variante prezintă avantaje şi dezavantaje specifice.
Alegerea lentilelor de contact sau a ochelarilor se face în concordanţă cu necesităţile vizuale, de sănătate, de utilizare şi estetice ale purtătorului. Pentru o alegere optimă trebuie să colaboraţi cu specialistul. În cazul în care deja aţi luat o hotărîre este binevenită o informare suplimentară şi o autoevaluare privind motivaţia alegerii.
Nu există un răspuns pentru întrebarea generală “Care este cea mai bună variantă?”
Întrebarea corectă este “Care variantă este mai bine adaptată necesităţilor proprii?”.