RESPECTAREA NECESITĂȚILOR LA ALEGEREA OCHELARILOR
Se constată că ochelarii ramîn în continuare mijlocul de compensare optică preferat de cea mai mare parte a persoanelor cu probleme de vedere.
Cerinţa principală pe care trebuie să o îndeplinească ochelarii este aceea de a asigura purtătorului o acuitate vizuală cît mai mare şi confort vizual maxim.
Alegerea ochelarilor (ramei şi lentilelor) se face în concordanţă cu necesităţile de ordin anatomic, fizic şi estetic ale purtătorului. Cel mai adesea, în pofida acestor deziderate, se constată că purtătorul de ochelari, la alegerea ramei, acordă importanţă maximă criteriului estetic şi doar atunci cînd resimte un disconfort evident (rama deranjează: strînge, apasă, zgîrie etc.) refuză o ramă care i-a plăcut. Într-o astfel de situaţie doar purtătorii experimentaţi acceptă cu uşurinţă explicaţia că rama poate fi reglată şi adaptată pentru a elimina disconfortul semnalat. Cel mai adesea verdictul este că “rama este frumoasă dar nu este bună” urmat de întrebarea dacă există o ramă identică dar mai mare sau mai mică, după caz.
În funcţie de tipul ochelarilor ce urmează a fi comandaţi (pentru vedere la distanţă sau aproape, aceeaşi pereche şi pentru distanţă şi pentru aproape – cu lentile bifocale sau progresive, pentru nevoi vizuale speciale etc.) specialistul face recomandări iniţiale în privinţa tipului şi mărimii ramei ce urmează a fi aleasă. Chiar dacă acesta oferă spre alegere diferite rame, care corespund criteriilor de montaj şi utilizare, nu sunt rare cazurile în care viitorul purtător manifestă cel puţin nemulţumire pentru faptul că nu i se oferă posibilitatea de “a alege ce ramă vrea”.
Ca viitor purtător de ochelari, pentru a evita astfel de situaţii, este necesar să acordaţi cerinţelor tehnice (de montaj), pe care vi le expune specialistul, cel puţin tot atîta importanţă cîtă este acordată criteriului estetic.
Trebuie reţinut că nu este posibilă o clasificare exactă a ramelor în funcţie de destinaţia de utilizare a ochelarilor. De asemenea, acelaşi tip de lentile pot fi utilizate de purtători diferiţi pentru activităţi diferite sau, pentru aceeaşi activitate, purtători diferiţi pot utiliza tipuri diferite de lentile. Pentru o alegere optimă a ramei şi lentilelor trebuie să colaboraţi cu specialistul, iar înainte de aceasta să vă evaluaţi necesităţile vizuale:
– citiţi şi scrieţi timp îndelungat sau sunteţi electronist, gravor, ceasornicar, filatelist etc.;
– lucraţi mult timp în faţa monitorului;
– lucraţi la monitor dar frecvent urmăriţi conţinutul unor documente scrise;
– lucraţi cu laptop-ul sau alte dispozitive electronice de mici dimensiuni;
– priviţi la aparatul TV care se află la distanţa de X metri;
– supravegheaţi video-monitoare, de la o anumită distanţă, care sunt dispuse sus, jos sau lateral;
– desfăşuraţi activităţi de urmărire vizuală de la mare distanţă;
– conduceţi foarte mult timp şi vă deranjează lumina soarelui sau a farurilor;
– nu aveţi o activitate specifică dar doriţi să vedeţi bine în orice situaţie;
– sunteţi restaurator, pictor, maistru stucator etc.
Rama aleasă conform criteriilor dumneavoastră estetice şi necesităţilor vizuale trebuie să permită reglarea şi adaptarea în concordanţă cu necesităţile anatomice şi de confort în utilizare:
– sunt avute în vedere dimensiunile şi asimetriile feţei;
– se evaluează greutatea totală a ochelarilor (se alege materialul lentilelor – mineral sau organic);
– se urmăreşte aşezarea ramelor care nu au plachete de sprijin pe nas;
– este ajustată lungimea şi unghiul braţelor precum şi poziţionarea plachetelor;
– părţile metalice ale ramei nu trebuie să ajungă în contact cu pielea;
– la ramele groase sau cu braţ lat se urmăreşte dacă limitează cîmpul vizual.
În unele cazuri, la alegerea ramei, se are în vedere grosimea lentilelor şi se evaluează contribuţia acestora la aspectul general al ochelarilor.
Alegerea şi montajul lentilelor se efectuează în concordanţă cu prescripţia, cu nevoile vizuale şi condiţiile concrete de utilizare a ochelarilor. Adesea, noii purtători de ochelari, în dorinţa de a-şi proteja ochii şi a beneficia de o vedere cît mai bună, întreabă care sunt cele mai bune lentile de ochelari, cu referire la diferiţi producători cunoscuţi.
Cele mai bune lentile ar fi acelea care ar putea să ne ofere o vedere total naturală, care nu se zgîrie, nu necesită întreţinere, le-am putea purta pentru totdeauna şi ar costa foarte puţin.
De fapt, realitatea este că cele mai bune lentile sunt cele care ne satisfac cele mai multe dintre necesităţile vizuale în condiţii de confort. Chiar şi în aceste condiţii, pentru ca lentilele să îşi îndeplinească funcţiile, este necesară o ramă corespunzătoare şi un montaj corect.
Uzual, recomandările specialistului vizează soluţia cea mai bună pentru necesităţile dumneavoastră. Variantele inferioare sau superioare soluţiei propuse aduc un deficit, respectiv un plus de confort vizual sau influenţează uşurinţa în întreţinere a ochelarilor, dar şi diferenţe de cost.
Nu există un răspuns pentru întrebarea generală “Care sunt cei mai buni ochelari, … dar care este cea mai bună lentilă?” sau “Care este cel mai mic preţ?”.
Întrebarea corectă este “Ce fel de ochelari corespund cel mai bine necesităţilor mele vizuale?”.