PREFERINȚE LA ALEGEREA OCHELARILOR
Alegerea tipului de ochelari pe care dorim să îi utilizăm depinde de nevoile vizuale la desfăşurarea activităţilor, de disponibilitatea personală de adaptare şi de costurile de realizare. În funcţie de aceste considerente se poate opta pentru realizarea unei singure perechi de ochelari sau a două perechi, cu lentile monofocale, bifocale sau progresive.
În continuare sunt expuse cerinţele minime pe care trebuie să le îndeplinească ramele pentru a permite realizarea ochelarilor necesari şi sunt indicate lentilele necesare.
Ochelari pentru vedere la distanţă (sau permanenţi) – rama aleasă poate fi de orice tip (cu contur, semi-contur – fir în partea de jos, sus sau lateral, sau ramă fără contur), din metal, plastic, lemn sau combinaţii ale acestora. Rama trebuie să aibă dimensiuni care să permită obţinerea unui cîmp vizual suficient pentru a nu întîmpina limitări în desfăşurarea activităţilor.
Lentilele sunt monofocale sferice sau asferice şi pot fi realizate cu diferite tipuri de tratamente (acoperiri) de suprafaţă: antireflex, hidrofob, oleofob, antistatic, antiUV, fotocromic (heliomat) sau diverse filtre colorate. Materialul lentilelor este ales în funcţie de valoarea puterilor dioptrice. Totodată, din considerente de rezistenţă mecanică, opţiunea pentru un anumit material, din care să fie realizate lentilele, se face în strînsă legătură cu tipul ramei.
Ochelari pentru vedere la distanţa de lucru (citit) – rama aleasă poate fi de orice tip cu menţiunea că dimensiunea pe verticală (înălţimea ramei) trebuie să fie mai mică. Astfel, este necesar să avem un cîmp vizual suficient pentru desfăşurarea activităţilor la aproape şi să putem privi peste ramă atunci cînd ridicăm privirea pentru a vedea la distanţă. Dacă rama este prea mare (pe verticală) nu putem vedea clar prin lentile cînd privim la distanţă şi suntem nevoiţi să îndepărtăm ochelarii de pe faţă. O manevrare frecventă determină uzura prematură a acestora.
Alegerea lentilelor se face la fel ca în cazul ochelarilor pentru vedere la distanţă. Tratamentul fotocromic nu este justificat pentru aceşti ochelari.
Ochelari pentru vedere la distanţa de lucru (citit) şi semi-distanţă – rama aleasă poate fi de orice tip şi, spre deosebire de cazul ochelarilor de citit, rama poate fi mai mare pentru a avea pe lentile zonele cu puterile necesare vederii la distanţe mici dar şi la semi-distanţă (în limita dimensiunilor încăperii).
De această dată lentilele sunt bifocale sau cu dioptrie variabilă (progresive sau degresive). Materialul lentilelor şi tratamentele de suprafaţă se aleg la fel ca în cazul ochelarilor pentru vedere la distanţa de lucru (citit).
Ochelari pentru vedere la distanţa şi aproape – în acest caz, indiferent de tipul lentilelor (bifocale sau progresive), se recomandă ca rama să fie suficient de mare (pe verticală) pentru a putea avea pe lentile zonele cu puterile necesare vederii la distanţă şi aproape (lentile bifocale) sau la orice distanţă (lentile progresive). Rama poate fi de orice tip.
Dacă din considerente anatomice sau estetice, se doreşte alegerea unei rame de dimensiuni reduse, există lentile progresive concepute special pentru astfel de rame. Totuşi, trebuie menţionat faptul că acomodarea iniţială poate părea mai dificilă iar în situaţia în care anterior aţi mai purtat lentile progresive performanţele vizuale ale celor noi pot părea uşor inferioare pînă la acomodarea finală.
Alegerea materialului lentilelor şi tratamentelor de suprafaţă este similară alegerii realizate în cazul ochelarilor pentru vedere la distanţă.
Dacă ochelarii ce urmează a fi comandaţi vor fi utilizaţi zilnic, perioade îndelungate de timp şi manevraţi frecvent, se recomandă alegerea unei rame elastice sau robuste, dar cu o greutate cît mai mică. De asemenea, lentilele din sticlă organică (plastic) sunt de preferat celor din sticlă minerală datorită greutăţii reduse.
Uzual, recomandările specialistului vizează soluţia cea mai bună pentru necesităţile dumneavoastră. Variantele inferioare sau superioare soluţiei propuse aduc un deficit, respectiv un plus de confort vizual sau influenţează uşurinţa în întreţinere a ochelarilor, dar şi diferenţe de cost.
Nu există un răspuns pentru întrebarea generală “Care sunt cei mai buni ochelari, … dar care este cea mai bună lentilă?” sau “Care este cel mai mic preţ?”.
Întrebarea corectă este “Ce fel de ochelari corespund cel mai bine necesităţilor mele vizuale?”.