TIPURI DE RAME PENTRU OCHELARI
În funcţie de diferitele criterii alese se pot face clasificări ale ramelor pentru ochelari.
Astfel, există rame pentru ochelari de vedere şi rame pentru ochelari de soare. Acestea pot fi din aliaje metalice, din materiale plastice, lemn sau combinaţii ale acestora cu alte materiale (piele, os, diferite fire, cristale etc).
Pentru a face o alegere bună este necesar să cunoaşteţi cîteva informaţii despre ramele de ochelari, informaţii care au în vedere în special aspectele tehnice şi mai puţin cele de ordin estetic.
Ramele metalice sunt realizate din:
– diferite aliaje pe bază de cupru, staniu, aluminiu, zinc etc.
– oţeluri
– aliaje de titan
– aliaje pe bază de metale nobile
Cele mai întîlnite, avînd şi un cost mai mic, sunt ramele din aliaje pe bază de cupru. Cel mai adesea au un finisaj de suprafaţă, cu rol anticoroziv, care poate fi metalic (pe bază cobalt, crom, ruteniu etc.) sau obţinut prin vopsire sau emailare. Anumite elemente, în special braţele ramei pot fi acoperite cu materiale plastice. Cînd pe suprafaţă apar puncte de nuanţă verde – albastru, care uneori produc urme şi pe piele, devine evident faptul că finisajul anticoroziv s-a uzat iar aliajul din care este confecţionată rama oxidează. Pe lîngă inconvenientul de ordin estetic (urme pe piele) apare riscul apariţiei unor alergii la locul de contact.
La unele modele balamalele braţelor sunt prevăzute cu un element elastic care are rolul de a atenua tensiunile produse asupra braţelor în timpul mînuirii incorecte.
Ramele din oţel sunt mai subţiri datorită rezistenţei mecanice superioare şi pentru a avea o greutate mai mică. Finisajul de suprafaţă poate fi metalic (pe bază cobalt, crom, ruteniu etc.) sau obţinut prin vopsire sau emailare. Unele elemente, în special braţele ramei pot fi acoperite cu materiale plastice. Cînd aceste acoperiri de protecţie se uzează oţelul începe să oxideze provocînd pe piele urme de culoare gri sau chiar alergii.
Ramele din oţel pot fi rigide sau avînd elemente elastice (puntea şi uneori braţele). Elementele elastice au rolul de a prelua tensiunile produse asupra ochelarilor de diferitele şocuri sau manevrări incorecte.
Aceleaşi referiri se pot face în legătură cu ramele din aliaje de titan. Caracteristicile principale ale acestor rame, sunt greutatea redusă, rezistenţă mecanică şi la oxidare superioară ramelor din oţel. În pofida reclamei care li se face, trebuie subliniat faptul că nu sunt indestructibile. Practic, sunt cele mai uşoare şi mai rezistente rame, ceea ce explică şi costul mai mare.
Întrucît atît ramele din oţel cît şi cele din titan pot avea elemente elastice, adesea sunt confundate, toate fiind prezentate drept rame din aliaj de titan “cu memorie”. Pentru o identificare precisă, pe ramele din aliaj de titan (sau pe lentilele de prezentare a ramei) există inscripţia “titanium” sau “titanium alloy”.
Ramele din aliaje metalice pot avea ca acoperire anticorozivă finisaje din metale nobile (aur, argint, platină, rodiu), caz în care preţul acestora creşte semnificativ. Cele mai cunoscute sunt ramele placate cu aur (dublė). Avantajul acestor rame este conferit de rezistenţa la oxidare şi eliminarea pericolului de a produce alergii.
Ramele realizate integral din aliaje ale metalelor nobile sunt considerate în general obiecte de lux fiind purtate adesea ca accesorii.
Datorită problemelor apărute de-a lungul timpului, în prezent, toate ramele metalice au elemente de sprijin acoperite cu material plastic pentru a împiedica realizarea contactului părţilor metalice cu pielea. Chiar dacă la unele rame braţele par a fi neprotejate, pe suprafaţa lor se aplică un lac incolor foarte rezistent.
De asemenea, nichelul a fost eliminat din compoziţia aliajelor datorită efectului puternic alergen.
Ramele din materiale plastice sunt mai groase decît cele metalice din considerente de rezistenţă. Din această cauză ele sunt foarte vizibile. Sunt realizate într-o gamă foarte largă de culori. Astfel au ajuns la statutul de ochelari – accesoriu, fiind adesea asortaţi cu ţinuta vestimentară.
Greutatea este redusă dar braţele au cel mai adesea inserţii metalice care ajută la păstrarea reglajelor iniţiale necesare.
În cazul persoanelor care resimt disconfort datorat limitării cîmpului vizual de către marginea ramei este indicat să nu se aleagă rame de plastic datorită grosimii.
Totuşi, în unele situaţii, datorită dimensiunilor au avantajul de a permite montarea lentilelor cu puteri mai mari, fără apariţia inconvenientelor estetice generate de grosimea lentilelor.
Există diferite materiale plastice cu proprietăţi foarte bune, unele dintre ele permiţînd obţinerea unor rame foarte rezistente, folosite în special pentru copii, indiferent de vîrsta acestora.
Un dezavantaj major la alegerea ramelor, în special a celor din materiale plastice, este acela că, dacă nu au plachete reglabile de sprijin pe nas, pot fi utilizate numai dacă dimensiunea părţilor de sprijin este în bună concordanţă cu dimensiunile nasului. În caz contrar ochelarii, chiar dacă vor avea lungimea şi arcuirea braţelor bine reglate, vor fi instabili (alunecă pe nas) şi, implicit, vor sta prea jos faţă de ochi. În multe situaţii, pentru a vedea prin lentile, va trebui înclinat capul în spate (bărbia ridicată). Această poziţie nefirească a capului poate provoca dureri în zona cervicală. Totodată, apare necesitatea unor reaşezări repetate ale ramei pe nas, ceea ce poate produce uzura prematură a ochelarilor.
Ramele, indiferent de materialele din care sunt realizate, pot avea o multitudine de forme. Forma ramei, în ansamblu, este influenţată cel mai mult de forma lentilelor şi de modalitatea de prindere a lentilei în ramă.
Astfel, pot fi identificate cu uşurinţă trei tipuri principale de rame:
– rame cu contur complet în jurul lentilei
– rame cu contur parţial (o parte din conturul lentilei este liber sau susţinut de un fir)
– rame fără contur (nu există ramă în jurul lentilei)
Trebuie reţinut că ramele cele mai uşoare, indiferent de materialul din care sunt confecţionate, sunt acelea care înglobează cea mai redusă cantitate de material. Totodată, prezenţa acestor rame pe faţa purtătorului este cel mai puţin evidentă.
Prin urmare, dacă se doreşte realizarea unor ochelari foarte uşori şi care să influenţeze cît mai puţin expresia feţei trebuie aleasă o ramă fără contur. De asemenea, este o alegere indicată pentru cei care acuză disconfort din cauza limitării produse de ramele groase.
Totuşi, atunci cînd alegeţi rame fără contur sau rame cu contur parţial este indicat să vă informaţi despre costul lentilelor. Pe aceste tipuri de rame se recomandă montarea lentilelor realizate din materiale mai rezistente şi implicit mai scumpe.
Uzual, recomandările specialistului vizează soluţia cea mai bună pentru necesităţile dumneavoastră. Variantele inferioare sau superioare soluţiei propuse aduc un deficit, respectiv un plus de confort vizual sau influenţează uşurinţa în întreţinere a ochelarilor, dar şi diferenţe de cost.
Nu există un răspuns pentru întrebarea generală “Care sunt cei mai buni ochelari, … dar care este cea mai bună lentilă?” sau “Care este cel mai mic preţ?”.
Întrebarea corectă este “Ce fel de ochelari corespund cel mai bine necesităţilor mele vizuale?”.