COMPENSAREA OPTICĂ

Indiferent de vîrsta la care aflăm că avem o problemă de vedere de natură optică suntem în situaţia de a alege mijlocul de compensare optică (ochelari, lentile de contact etc.) sau corecţia optică (procedee chirurgicale etc.).

În general, se afirmă că “vederea este corectată” cu ochelari, lentile de contact sau chirurgical.

Aşa cum am mai menţionat, în referirile la ochelari şi lentile de contact, dorim să nuanţăm utilizarea termenilor corecţie şi compensare.

Prin corecţie optică înţelegem îndreptarea unei probleme optice de vedere, iar aceasta se poate realiza:

– definitiv, prin chirurgie refractivă, implant de cristalin, lentilă de cameră anterioară etc., activităţi care sunt în competenţa medicului oftalmolog;

– temporar, cu ajutorul lentilelor de contact rigide (terapie refractivă – ortocheratologie) care, purtate după un anumit program, produc schimbarea formei anterioare a corneei modificînd totodată şi puterea refractivă totală a ochiului (”dioptria”) pentru o perioadă de timp.

Prin compensare optică înţelegem restabilirea vederii clare prin utilizarea unui dispozitiv optic care poate fi utilizat oricînd este nevoie, avînd efect optic imediat, şi care, prescris şi utilizat corect, nu produce modificări de durată asupra structurilor ochiului. În lipsa dispozitivului se revine la starea anterioară de acuitate vizuală redusă sau disconfort vizual.

Cele mai cunoscute dispozitive utilizate în acest sens sunt ochelarii şi lentilele de contact. Prin utilizarea ochelarilor sau lentilelor de contact claritatea vederii este restabilită doar pe timpul purtării lor.

Alegerea metodei de corecţie optică sau a mijlocului de compensare optică este personală dar în strînsă legătură cu recomandările specialistului (oftalmolog sau optometrist).

Dacă doriţi detalii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi