RECOMANDĂRI PENTRU AUTOTESTARE

– Ori de cîte ori aveţi ocazia întrebaţi pe cei apropiaţi dacă pot vedea anumite detalii de la diferite distanţe. Raportînd performanţele dumneavoastră vizuale la cele ale cunoscuţilor cresc şansele de depistare a problemelor de vedere proprii sau ale celorlalţi.

– Privind un detaliu la distanţă sau informaţiile scrise pe ecranul TV acoperiţi un ochi (fără să exercitaţi presiune) apoi pe celălalt şi comparaţi imaginile percepute. Au aceeaşi claritate?

– Priviţi un cerc apoi un pătrat cu fiecare ochi. Dacă cercul îl percepeţi ca pe o elipsă iar pătratul ca pe un paralelogram sau dreptunghi ochiul respectiv ar trebui testat.

– Priviţi o linie trasată orizontal, vertical şi înclinat cu fiecare ochi iar apoi cu ambii ochi. Când priviţi cu ambii ochi linia trebuie să fie percepută cel puţin la fel de clară.

Atenţie! Parcurgerea cu succes a tuturor testelor nu relevă absenţa totală a problemelor de vedere.

De ce? Pentru că este posibil ca problema dumneavoastră de vedere să existe de la naştere. În această situaţie nu aţi avut niciodată o bază de referinţă, din punct de vedere vizual, la care să vă raportaţi şi aţi considerat că vederea dumneavoastră este normală. Practic, nu aţi avut un etalon al vederii clare.

Evitaţi să efectuaţi un control optometric (testarea vederii) la finalul unei zile de muncă în care aţi solicitat ochii timp îndelungat sau dacă în ultima perioadă aţi făcut efort vizual intens. Dacă nu este posibil să vă acordaţi un răgaz pentru odihnă efectuaţi controlul dar menţionaţi condiţiile particulare de efort vizual.

Înainte de efectuarea controlului analizaţi care sunt simptomele pe care le resimţiţi şi încercaţi să identificaţi posibilele cauze.

Dacă urmaţi un tratament cu medicamente informaţi-vă dacă acestea au efecte secundare care pot influenţa vederea.

Dacă doriţi detalii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi